Çift Görme

İlaç yan etkisinden beyin tümörüne kadar değişen çok çeşitli nedenlere bağlı olarak göz kaslarının uyum içinde dengeli çalışması sekteye uğrayacak olursa, gözlerde şaşılık ve çift görme oluşabilir. Nedenine bağlı olarak tıbbi tedavi, prizmalı gözlük rehabilitasyonu veya cerrahi ile tedavi yöntemleri vardır.

a. Göz Kaslarının Felci

Damar sertliği, diyabet, travma, beyin tümörleri, kafa içi basınç artışı gibi nedenlerle gelişen sinir felci sonucunda gözleri hareket ettiren kas(ların) çalışmaması. Kendiliğinden düzelebilen hafif felçler olabileceği gibi, hayati tehlike arzeden bazı durumların habercisi olabileceğinden acil olarak değerlendirilmesi gereken durumlardır.

(Acaroglu G, Akinci A, Zilelioglu O. Retinopathy in patients with diabetic ophthalmoplegia. Ophthalmologica 2008; 222 (4): 225-228.)

(Acaroglu G, Akinci A, Zilelioglu O. Sildenafil associated pupil-sparing third nerve palsy. Neuro-Ophthalmology 2006; 30 (5):117-119.)

b. Nöromusküler Kavşağın Hastalığı (Myastenia Gravis)

Kaslarda erken yorulma ve dengesizlik nedeniyle başlangıçta hafif ve değişken çift görme, ya da gün içerisinde göz kapaklarının giderek düşmesi şeklinde başlayıp daha sonra genel vücut kaslarına da yayılabilen bir hastalıktır.

c. Kas Hastalığı

Kasların bir veya birkaçında gelişebilecek miyozit (inflamasyon – iltihap), hareketini kısıtlayacak şekilde kasın şişerek ağrılı bir hal almasına yol açabilir. Bu durumda belli yön(ler)e bakıldığında ağrılı çift görme ortaya çıkar. Kas içinde tümör, metastaz gibi yer işgal eden kitleler de aynı şekilde, bakış yönüyle değişen derecelerde ağrı ve çift görme nedeni olabilir. Ayrıca, düşme yumruk vb. travma sonucunda kasların zedelenmesi, kırılan yüz kemikleri arasına sıkışması da çift görme nedenleri arasındadır.

d. Tiroid Göz Hastalığı

Göz kaslarını hareketini zorlayacak şekilde etkileyen sistemik hastalıkların başında ise tiroid göz hastalığı (tiroid orbitopati) gelmektedir. Tiroid göz hastalığı: göz yüzeyi, gözyaşı bezi, göz kasları, göz kapağı, gözün içinde yerleştiği yağ dokusu ve optik siniri etkileyebilir.

Tiroid – guatr problemi olan kişilerde çeşitli göz şikayetleri olbilmekte ve bunların arasında hastayı günlik hayatta en çok rahatsız edeni çift görme olabilmektedir.

(Acaroglu G, Cetinkaya E, Ileri D, Ilhan B, Can C. Lower Lid Retraction: A Valuable Finding in Juvenile Graves' Orbitopathy. Journal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus 2004; 41 (2): 96-99.)

(Yanik B. Conkbayir I, Acaroglu G, Hekimoglu B. Graves' ophthalmopathy: comparison of the Doppler sonography parameters with the clinical activity score. Journal of clinical ultrasound 2005; 33(8):375-80.)

(Kazim M, Trokel SL, Acaroglu G, Elliott A. Reversal of dysthyroid optic neuropathy following orbital fat decompression. British Journal of Ophthalmology 2001; 84 (6): 600-605.)

Web Tasarım